Suomen poliisi, katuhuligaanien eliittiä

Ensimmäiseksi tahdon sanoa, että mielestäni Suomen poliisi on 98-prosenttisesti erittäin ammattitaitoinen ja toimii virkatehtävissään asiallisesti. Ja poliisikin on erehtyväinen, sitäkään en kiistä, jokainen tekee virheitä työssään. Siitä huolimatta poliisin toimintaa voi ja pitääkin kritisoida silloin, kun virheitä tapahtuu. Ja poliisin vastaavasti tulisi tarkastella omaa toimintaansa kriittisesti.Viime vuosina poliisi on joutunut useita kertoja tekemään joukkojenhallintaoperaatioita, jotka ovat lähes joka kerta epäonnistuneet täydellisesti, mutta siitä huolimatta poliisijohto ei ole myöntänyt yhtäkään tekemäänsä virhettä. Lisäksi asioista vastaavat ministerit ovat hyväksyneet poliisijohdon kertomukset tarinoista sellaisinaan, vaikka jokaisessa joukkojenhallintaoperaatiossa on tapahtunut järkyttäviä virheitä poliisin toimesta.

Ensimmäinen poliisin viime vuosina tekemä virhe tapahtui syksyllä 2006 Smash Asem -mielenosoituksen yhteydessä, jossa täysin ylimitoitettujen turvatoimien vuoksi poliisin saartorenkaaseen jäi satoja ihmisiä, jotka eivät olleet millään tavalla mielenosoituksessa mukana. Tuolloin putkaan päätyi mm. nykyinen Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki. Arhinmäki otettiin kiinni, koska hän käveli poliisirivistön edessä kuvaten mellakkapoliiseja. Valtionjohto ei tietenkään myöntänyt virhettään.

Seuraava virhe tapahtui vuonna 2009, kun Suomi ja Venäjä pelasivat jalkapallon MM-karsintaottelun Helsingissä. Poliisi oli täysin alimitoittanut toimintansa eikä onnistunut estämään kannattajien kohtaamista ennen ottelua. Suomen kannattajien marssin kimppuun hyökkäsi joukko venäläisiä huligaaneja ja poliisin ollessa paskat housussa kannattajaporukoiden välillä, joutuivat suomalaiskannattajat itse puolustautumaan venäläisiä vastaan. Katukivien ja pullojen heittely olisi ollut estettävissä, mikäli poliisijohto osaisi toimintansa. Tällä kertaa poliisi paskansi housuunsa, eikä uskaltanut toimia, kun vastassa olikin pelottavia ”todellisia” huligaaneja.

Kaksi viimeistäkin poliisin mokaa liittyy jalkapalloon. Ensin syksyllä 2009 poliisi päätti mellakkavarusteissa lähteä poistamaan vaarallista tupakoitsijaa katsomosta ja perjantain Moldova-ottelussa poliisi tahtoi poistaa katsomosta soihdun kentän viereen heittäneen häirikön. En minäkään hyväksy soihdun heittämistä mihinkään, mutta olisikohan ollut mahdollista tehdä tuo kiinniottaminen ja kyseisen katsojan poistaminen jotenkin toisella tavalla? Ainakin sillä tavalla, ettei poliisi käytä väkivaltaa sivullisia henkilöitä kohtaan.

Poliisi on selvästi valinnut linjansa. He eivät mielestään tee virhettä, tahtovat ilmeisesti luoda Suomeen ihan todellisen huligaaniongelman ja tahtovat aiheuttaa häiriöitä joukkotapahtumissa. Huvittavinta onkin ollut lukea kaikenlaisten vajaaälyisten kommentteja internetin keskustelupalstoilta. Nämä ihmiset eivät osaa kritisoida mitään vallitsevaa asiaa ja kaikki, mitä valtio tekee, on heidän mielestään oikein.

Olisikohan viimein poliisijohdon aika joutua vastuuseen. Samoin kuin tuolla riehuneiden rivipoliisienkin. Pelkkä käskyjen noudattaminen ei riitä perusteeksi tarpeettomalle väkivallalle, vaan lakien on koskettava myös virkavaltaa. Kuten aiemmin jo sanoin, Norjan tapahtumien varjolla Suomesta ei tule tehdä poliisivaltiota. Valitettavasti poliisijohto taitaa haaveilla moisesta.

4 kommenttia artikkeliin “Suomen poliisi, katuhuligaanien eliittiä”
 1. Kari Ilkkala sanoo:

  Joonas,

  hei kamoon…

 2. Kaipan poika sanoo:

  Onpas harvinaisen hassu kirjoitus. Mitähän toi poika mahtaa oikein miettiä?
  Tottakai poliisi virheitä tekee, on aina tehnyt ja tulee aina tekemään.

  Mutta että oikein ”tahtovat luoda Suomeen todellisen huligaaniongelman”, kuuleppa, huligaaniongelman ongelma Suomessa on se, että yleisömäärät on niin helkutan pieniä, ja jalkapallossa (he) ei ole mitään tunteen paloa, muutama pöljä aina joukossa.
  Niin kauan, kuin ei noita mellakanestohommia itte tee, on kyllä parempi pitää hyvin vähän meteliä siitä, miten se pitäisi tehdä.

  Jos poliisjohto jostain pitäis vastuuseen saada, se ei ole tosiaan jalkapallohölmöjen taltutustaito 🙂

 3. Jahas, Kaipan poika ei sitten osannut argumentoida, siksi oli tyydyttävä pojitteluun ja muihin epäolennaisuuksiin.

  Faktaa on se, että poliisi epäonnistui, piste.

 4. Ja jos en itse tee mellakanestohommia, niin kyllä minä silti tiedän, miten niitä EI pidä tehdä.

Jätä kommentti