Hallituskysymys puhuttaa, mukaan vaan

Asiat muuttuvat nopeasti. Viimeksi kun kirjoitin tähän blogiin mitään, näytti siltä, että Suomeen muodostuu kolmen suurimman puolueen enemmistöhallitus. Tänään tilanne on huomattavasti parempi, sillä olemme saamassa punaviherenemmistöisen sateenkaarihallituksen. Nyt on sitten kyse siitä, millainen hallitusohjelma saadaan kasaan ja hyväksyykö Kokoomus sen ohjelman vai jättäytyykö suosiolla oppositioon luovuttaen hallitustunnustelijan tehtävän Jutta Urpilaiselle?

Kuten otsikossa sanotaan, niin minä kannatan hallitukseen menemistä. Minusta hallitukseen tulee pyrkiä, mutta ei millä tahansa ehdoilla. Nyt Vasemmistolla on kuitenkin puolueen historian paras mahdollisuus vaikuttaa Suomen politiikan sisältöön. Moni populisti ajattelee tällä hetkellä, että neuvotteleminen Kokoomuksen kanssa on jo lähtökohtaisesti väärin, mutta itse olen päinvastaista mieltä. Nämä neuvottelut kannattaa käydä loppuun ja katsoa, kuinka kovasti Kokoomus haluaakaan pääministerin paikkaa.

Tällä hetkellä hallitusneuvotteluissa on mukana kuusi puoluetta, joista yksi pieni puolue pudonnee lopullisesta hallituksesta. SDP saattaa parhaassa tapauksessa saada enemmän ministereitä hallituksesta kuin pääministeripuolue Kokoomus ja Vasemmistolle kuuluu parlamentaarisen voimansa perusteella enemmän ministeripaikkoja kuin kummallekaan pienelle puolueelle. Tämän skenaarion toteutuessa hallituksessa olisi vasemmistopuolueiden enemmistö, mikä tarkoittaisi sitä, että maassa todennäköisesti tehtäisiin selvästi vasemmistolaisempaa politiikkaa kuin koskaan Vasemmistoliiton historian aikana.

Entä jos sopua ei synny? No me emme kuole oppositioon, kuten emme hallitukseenkaan. Kokoomus sen sijaan joutunee oppositioon, mikäli nyt alkavat hallitusneuvottelut eivät tuota tulosta. Ja silloinhan on luvassa kokonaan uusi hallituskierros, mikä tarkoittaisi ihan toisenlaista politiikkaa. Mielestäni Vasemmiston kannattaa katsoa tämä kortti ja testata Kokoomuksen hallituskipeys, sillä harvoin 14 kansanedustajan puolue voi päästä näin suureen asemaan suomalaisessa politiikassa.

Kaikki tuki sille hallitukselle joka tapauksessa, joka lupaa säilyttää OKL:n Hämeenlinnassa.

14 kommenttia artikkeliin “Hallituskysymys puhuttaa, mukaan vaan”
 1. Jur.kand. sanoo:

  Yhtynyt vasemmisto sai ek-vaaleissa enää 28,2 %:n kannatuksen kuuden kansanedustajapaikan menetyksellä. Perussuomalaisten voitto äänissä oli 680 % ja äänimäärissä kaikilla tasavahvasti hiukan alle 600 000 kokoomuksen ja demarien kanssa. Porvarit valtasivat 71,8 % äänistä, kiitos perusS-puolueen jättivoiton.

  Tänään 18.5.2011, kuukausi vaalien jälkeen julkaistu Taloustutkimuksen gallup, mediamoguli, kokoomuskansanedustaja, miljonääri Eero Lehden omistaman yhtiön laatima, paljasti perussuomalaisten kannatuksen räjähdysmäisen nousun 22,4 prosenttiin ja vastaavasti hallitusneuvotteluista murskavoittaja Timo Soinin syrjäyttäneiden kokoomuksen ja demarien kannatuksen romahtaneen 20,6 prosenttiin ja 18,6 (19,1 %) prosenttiin.

  Kansa on antanut tuomion h a l l i t u s j u o n i t t e l i j o i l l e. Laajaa maaseutua ja sen kannattajakuntaa, 4,5 miljoonaa kansalaista, keskustaa ja perussuomalaisia äänestäneitä ydin-Uudenmaan ulkopuolella ei voi noin vain sivuuttaa. Muistettakoon, että eduskunta äänestää pääministeristä ja tasavallan presidentti voi yhä perustuslain mukaan hajoittaa eduskunnan. Enää 286 päivän jäännöstoimikaudellaan Halonen voi ansaita sulan hattuunsa ja räjäyttää potin, hajoittamalla eduskunnan hallituksen muodostukseen liittyvien sekoilujen jälkeen.
  Jos kokemattoman Kataisen, lapsibroilerin, urbaanisosialistinen hallitus ajetaan läpi, on seurauksena kansalaisyhteiskunnan halvaantuminen ja kehityksen pysähtyminen. Eivätköhän maaseutun ihmisetkin osaa niiden kapuloiden heittämisen hallituksen rattaisiin ja asioiden etenemisen yleisen jarruttamisen. Demokratian halveksunta vaatii veronsa.

 2. Kansan enemmistö äänesti nyt hallitusneuvotteluissa olevia puolueita.

 3. Kari Ilkkala sanoo:

  Joonas,

  logiikka ei kyllä ole vahvimpia puoliasi, mutta ehkä puute sillä puolella auttaa politiikassa selittämään selittämätöntä.

  Mutta niinhän se on nyt nähty miten käsite vaalivoitto on määritelty näiden vaalien jälkeen kokonaan uudelleen. Perussuomalaiset ”hävisivät” vaalit kun kansan enemmistö ei äänestänyt heitä. Harmi vaan että samalla logiikalla Suomessa ei ole ikinä ollut yhtään vaaalivoittajaa, vain häviäjiä.

  Kyllä toivottavan politiikan suuntaa mitataan kannatuksen muutoksilla, eikä vain absoluuttisilla äänimäärillä. Joonaksen enemmistölogiikalla mahdollisia hallitusyhdistelmiä on lukuisia, joista osassa Vasemmistoliitto on mukana, osassa ei. Kas, kun vaaleissa ei voi äänestää toivomaansa hallituskoalitiota, vaan vain jotakin puoluetta.

  Rompulle arvuuttelin 18.4. että tällainen hallituspohja voi tulla käsittelyyn, Vasemmistoliiton lisäys oli ylläri. Mutta nyt kun se on mukana, demareilla on tarvittaessa aseet vaihtaa Kokoomus Perussuomalaisiin, ja vihreät voivat tarvittaessa jäädä mököttämään. Hallitukselle jäisi edelleen 111 paikkaa.

  Tosiasia on, että Katainen roikkuu köytensä viimeisestä solmusta: kaikki kelpaa hallitukseen kunhan kannattaa apupaketteja. Harmi kun kommareita ei enää ole eduskunnassa, oltaisiin sekin voitu testata. Paljon on poika laittanut itseään isoille pojille ja tytöille likoon Euroopassa kun kotona pitää noin pahasti huorata.

 4. Kari,

  On mahdotonta muodostaa vaalivoittajien hallitusta, jos vaalivoittajat eivät tahdo mukaan hallitukseen.

 5. Kari Ilkkala sanoo:

  Joonas,

  Totta, jos se edellyttäisi vaalivoiton tuoneiden periaatteiden hylkäämistä.

  Ongelma on se, että hallitusneuvotteluja ei vedä vaalivoittaja, jonka linjoja vasten muiden hallitusehdokkaiden kantoja peilattaisiin.

  Suomen hallitusneuvottelut ovat olleet yhden, ja tasan yhden asian panttivankina, ja se on ollut kanta ongelmamaiden tukemiseen ja vakausratkaisuihin. Sinun Vasemmistoliittolaisena pitäisi olla tästä tietoinen.

  Tästä hallituksesta on tulossa Suomen historian ylivoimaisesti kallein ratkaisu, sotakorvaukset mukaanlukien, ennen kuin se on toiminut päivääkään.

 6. Ittelleni riittää, että hallitus nauttii kansan valitseman enemmistön tukea. Se on sitä edustuksellista demokratiaa.

 7. Kari Ilkkala sanoo:

  Joonas,

  vaikka kaupasta saa sikanautajauhelihaa, sellaista eläintä ei ole olemassa.
  Kansa ei ole äänestänyt hallituskoalitiosta, eikä se olisi mahdollistakaan, etkä siten voi sanoa kansan valinneen enemmistöä.

  Hallituskoalitio, jossa ovat SDP ja Perussuomalaiset (yhteenlaskettu kannatus +12,7% ja +31 paikkaa), edustaisi vaalitulosta huomattavasti paremmin kuin Kokoomus ja SDP (yhteenlaskettu kannatus -4,2% ja -9 paikkaa).

  En harrasta vedonlyöntiä, mutta viimeisen näytöksen käsistä kirjoitetaan parhaillaan uusiksi…

 8. No itse kannattaisin Ruotsista tuttua blokkisysteemiä (joka tosin taisi loppua näihin vaaleihin), jossa jokainen äänestäjä tietää mille hallitusvaihtoehdolle äänensä antaa.

  Toisaalta itse en jaksa valittaa, vasemmistolaisia tavoitteita on huomattavasti helpompi saada läpi Kokoomuksen kuin noiden kahden oppositiossa olevan puolueen kanssa.

 9. Jur.kand. sanoo:

  Belgiassa on hallitusta muodostettu, perinteisin flaamien ja vallonien välisin kieli- ja talouskysymyskiistoin, 342 päivää, liki vuosi. Eipä tuosta Euroopan unionin Brysselin komissio tai parlamentti näytä kantavan huolta, vaikka istuvat itse myrskyn silmässä, keskellä Belgiaa. Vain Timo Soinia pelättiin, suomalaisia uhattiin, itse EKP-Trichetkin stalinmaisin uhkauksin veitsi kurkulla kävi täällä, osallistuakseen sitten salaa Kataiselta Kreikka-kokoukseen, josta käsin seuraavat takauksemme aktualisoituvat. Maksakaa, suomalaiset! Taatkaa, suomalaiset, älkää kyselkö tai teidän käy huonosti.

  Johan on käynyt, vai miksi maksamme vuosittain – jo 15 vuoden ajan – 74 miljoonan euron unionimaksut rikkaiden Ruotsin, Hollannin, Itävallan, Saksan ja Britannian puolesta? Soini nosti asiasta metelin – salattu asia 15 vuotta ja sai sentään Niinistöltä äänestysoikeuden budjettiasiana.

  Ensi keskiviikkona Suomen u u s i parlamentti äänestää 50-miljoonaisella neekeriorjakaupalla kautta vuosisatojen rikastuneen Portugalin tukipaketista, jonka siis v a n h a hallituksemme, poislukien sen pääministeri Mari Kiviniemi, esittelee Jyrki Kataisen johdolla ja jota kuulemma Bryssel henkeä pidätellen seuraa. Mitä kansan pitäisi tästä sanoa?

  Katainen vaatii siis tätä sekavaa käsittelyä, jotta mahdollinen epäluottamuslause tulisikin vanhalle hallitukselle, Kiviniemen toimitusministeriön piikkiin, jonka hallituksen on silloin heti häpeällisesti erottava, vaikka se muutenkin eroaisi, jos kerran uusi hallitus joskus syntyy. Vaan jos kaikki menee yhtä sekavasti kuin Belgiassa, vuoden hallituskriisissä vaaliemme jälkeen kärvistelleessä. Sellaista voi vain syvästi toivoa. Ehkä silloin meitä kunnioitetaan/säälitään ja säästyisimme kymmenien miljardien tukipottien maksamisesta. Saisivat avoimet vekselit allekirjoittaneet Jyrki- ja Mari-broilerit vähän nenälleen.

  Sosialistisissa maissa kuten juuri nyt mellakoivassa Espanjassa, mellakoivassa Kreikassa ja Portugalissakin on yhä kaoottista. Myöntämämme Portugalin ja Kreikan lainatakaukset eivät riitä moneksikaan viikoksi ja loput sosialistihallitukset kaatuvat päällemme.

  Otetaan mallia Belgiasta ja sen vuotisesta hallituskriisistä ja annetaan ajan kulua. Asioilla on taipumus lutviintua. Miksi tämän köyhän kansan pitäisi taloussotakorvauksina tukea Euroopan siirtomaariistäjien jättimäisiä huijauspankkeja sosialistisine hallituksineen. Antaa sosialismin Etelä-Euroopassakin romahtaa.

  Kerrankin tapahtuu valtiotasolla jotain jännää ja kivaa evakon silelulle. Romahduksesta ja tuhkasta ilman armeijoiden välistä sotaa voi nousta todella uutta.

 10. Oli kyllä niin hämmentävää tekstiä, etten enää tiedä mitä sanoa.

  Kannattaa käydä ehkä haukkaamassa happea välillä, elämää on internetin ulkopuolellakin 🙂

 11. Kari Ilkkala sanoo:

  Hyvä idea Joonas,

  ota saappaat ja sadetakki, tai ainakin sontsa, siellä sataa 😀

  Ehkä ulkoa löytyy taas jotain sanottavaa.

 12. Oli kyllä huono idea lähteä tuonne Kaurialaan katsomaan jalkapalloa. Huono sää, huono peli ja tappio kaupan päälle.

 13. Jur.kand. sanoo:

  Itse rakennetun kesämökin kolmella terassilla on aina jollakin varjopuolensa ja järvi silmien edessä. Mikä on ulkosalla haukata happea, lukea aamun tasokkaita sanomalehtiä, Karjalaa, H ä m e e n S a n o m i a, Helsingin Sanomia, postilaatikolta noudettuja, kirjoitella valkeaan eläköitymislahja-Macbookiinsa ja toivoa, ettei enää n a i s p u o l i s i a tähdenlento/pääministerejä maan asioita sotkemaan (puoluepoliittiset broilerit Jäätteenmäki, Kiviniemi, Urpilainen) eikä enää painostusjärjestö SAK:n n a i s p u o l i s t a presidenttiä maan asioita saostuttamaan. Miehillä on enemmän kalsiumia verenkierrossa eivätkä siksi hötkyile – paitsi arabien malliin ulkomaille ”pitkälle omalle lomalle” täydellä palkalla paennut, hiekkalaatikkoleikeissä Katiasen kanssa suuttunut SAK-tolppa Heinäluoma; siis taasko 84 000 markan kielikursseille Etelä-Englantiin kuten v. 1999?

 14. Mihin nämä sun jutut nyt oikein liittyvät? Jäikö kenties lääkkeet ottamatta aamulla?

Jätä kommentti