Sosialisointia. Nyt!

Minä pidän markkinataloudesta. Minun mielestäni markkinatalous on paras talousjärjestelmä maailmassa. Tämän päivän Suomessa ei eletä markkinataloudessa, tämän päivän Suomi on kapitalistinen maa. Markkinatalous ja kapitalismi eivät ole synonyymeja eikä sosialismi ole markkinatalouden vastakohta.

Markkinatalous ja kapitalismi eroavat siinä, että kapitalismille on olennaista laajentaa markkinoita alueille, joiden arvoa ei voida mitata rahassa. Kapitalismissa sosiaali- ja terveyspalvelut ovat yksityistettyjä. Kapitalismissa koulutus on siirretty markkinoiden hoidettavaksi. Tämä kaikki tehdään siksi, että voidaan osoittaa talouden kasvaneen, vaikka ei ole luotu mitään uutta, vaan ainoastaan yksityistetty aiemmin yhteisessä omistuksessa olleita asioita.

Vaalien alla ja niiden jälkeen eniten on puhuttanut ns. Portugali-paketti, jonka ehtona maa joutuu yksityistämään lentokenttiä, leikkaamaan koulutuksesta ja sosiaaliturvasta. Näin pääomat päästetään kasautumaan pienen piirin haltuun. Ja koko Portugalin kriisin ovat aiheuttaneet suuret pankit. Tästä syystä EU:n kriisimaita ei pidä tukea, vaan kriisin aiheuttaneet pankit tulee sosialisoida välittömästi. Samoinhan olisi pitänyt tehdä 1990-luvulla Suomessa, mutta oikeistolainen ideologia jyräsi jälleen. Voitot yksityistetään, tappiot sosialisoidaan.

Reilu vuosi sitten Suomessa panikoitiin sikainfluenssasta. Turhaan. Sen olisi uskonut jokaisen täysipäisen arvaavan, mutta eihän sellaista tietenkään tapahtunut. Samalla suuret lääkefirmat keräsivät veronmaksajien rahoista järettömän potin. Ja mitä tapahtuikaan, Suomessa ei todellakaan käynnistetty kansallista rokotetuotantoa, vaan rahaa siirrettiin taskuihin, jotka kuuluvat maailman epäeettisimmälle alalle. Kapitalistit veivät tämänkin erän. Lääketeollisuus on myös sosialisoitava.

Vakuutusyhtiöt. No, mitä niistä voi sanoa asiallisesti? Kuinka voidaan tehdä voittoa alalla, jonka tarkoitus on luoda ihmisille turvaa ja korvata materiaaliset vahingot onnettomuuden sattuessa? Helposti, antamalla yksityisten yritysten toimia alalla, jolla ei pitäisi olla yhtään yksityistä firmaa. Vakuutusyhtiöt on myös sosialisoitava.

Sosiaali- ja terveyspalvelut on yksityistetty jo osittain. Esimerkiksi apteekeilla on täysi monopoli alaan, joka tulisi olla valtion hoidettavissa, sillä valtiohan niiden voitot jo nytkin maksavat. Sama homma yksityisten hoivakotien, päiväkotien ja terveysasemien suhteen. Näiltä aloilta on viipymättä poistettava Kela-korvaukset, mikäli käytetään yksityisten palveluntarjoajien palveluita. Toimivassa markkinataloudessa yritykset eivät ole riippuvaisia valtion rahoituksesta, vaan asiakkaiden tuomista rahavirroista.

Toimivassa markkinataloudessa kannattamaton yritys voidaan rauhassa päästää konkurssiin ilman pelkoa, että kansalaisten peruspalvelut vaarantuvat sen vuoksi. Nykyisessä kapitalismissa suuryritykset ovat ajaneet koko Euroopan tilanteeseen, jossa niiden tappiot on sosialisoitava tai koko järjestelmä luhistuu. En sanoisi kovin toimivaksi järjestelmäksi.

Siispä yksityistämisen sijaan nyt on sosialisoitava, myös voitot.

Jätä kommentti